Doplněk stravy

Co je to testosteron?

Mužský hormon, o kterém se stále mluví. Většina z nás ho má spojený s oblastí intimního života, ale to je pouhý dílek do celé skládačky. Přečtěte si, co je to testosteron a jak ovlivňuje mužské zdraví.

Co je to testosteron?

Kde se tvoří a na co má vliv?

Hormon testosteron vzniká z velké většiny ve varlatech, dále pak v nadledvinách. Díky němu získávají muži své specifické rysy. Má vliv na svalovou hmotu, vlasy, ukládání tuku, dominanci a samozřejmě i na sexuální život. Zajímavostí je, že určité množství testosteronu mají v těle i ženy. 

Klíčovou roli hraje hladina testosteronu. Ta určuje, zjednodušeně řečeno, jak moc bude muž mužem.

Hladina testosteronu začíná klesat po třicítce

Protože mužský pohlavní hormon hraje roli v rozmnožovací funkci, je jeho hladina nejvyšší kolem 25 roku života, kdy je ideální čas počít rodinu. Zhruba po třicítce však začne klesat s každým rokem o 1-2 %. Během pár let muž nedostatek testosteronu pocítí – už není tak snadné udržet si mužnou postavu, přichází období vyčerpání a podrážděnosti a často se dostaví i slabší výkon v ložnici. Důvodem, proč se objevuje málo testosteronu u mužů, je životní styl. Kouření, alkohol, stres, špatná životospráva celkově se projevují na celém těle a vliv na mužské zdraví mají nepochybně také.

Co můžete udělat pro podporu tvorby testosteronu? 

Možností je naštěstí dost. Na tvorbě testosteronu se podílí:

  • Kvalitní spánek. Testosteron se produkuje hlavně v noci a je zapotřebí mít dostatečně dlouhý spánek. Je dobré mít rutinu, každý den usínat i vstávat ve stejný čas a dopřát si 8 hodin v posteli. 
  • Do svého jídelníčku zařaďte hořčík a zinek. Zinek pomáhá udržovat normální hladinu testosteronu v krvi a hořčík je nezbytný pro fungování svalů. Strava bohatá na vitamíny a minerály velice prospěje vašemu zdraví!
  • Eliminujte stres. Při náročných situacích se vyplavuje stresový hormon kortizol – hlavní nepřítel testosteronu. Tihle dva proti sobě budou vždy bojovat, proto se snažte o to, abyste měli co nejnižší hladinu stresového hormonu.
  • Omezte konzumaci sóji. Výzkumy ukazují, že sója má schopnost ničit testosteron v těle, takže se jí snažte spíše vyhnout. 
  • Vyzkoušejte hořčík. Pomůže na unavené svaly, doplní energii a podpoří spánek. Proč ještě je dobrý hořčík pro muže?

Jak je to s doplňky stravy pro podporu testosteronu? 

Pro začátek je dobré vědět, co je to testosteron, jak se tvoří a jak podpořit tvorbu testosteronu. Díky tomu snadno přijdete na to, jaké živiny by doplňky stravy pro mužské zdraví měly obsahovat. Je to např. už zmíněný zinek, který na testosteron přímý vliv. Jezte potraviny bohaté na zinek a nezapomínejte na kvalitní pitný režim. V čem je zinek? Jsou to např. ořechy, dýňová semínka a ústřice. Pokles hladiny testosteronu nelze zcela zvrátit, ale jde do něj pozitivně zasáhnout. Zajímavé je, že ke zvýšení hladiny testosteronu u mužů pomáhá i spánek. Více se dozvíte v článku Jak souvisí kvalita spánku a hladina testosteronu.

Mohou to být také bylinky, ty zmírňují nepříjemné projevy nedostatku testosteronu: ženšen vás nakopne energií. Vynikající jsou vitamíny skupiny B, jenž podporují normální činnost nervové soustavy a přispívají ke snížení míry vyčerpání, což se během projevů úbytku testosteronu hodí.

Co je to testosteron? - ilustrační obrázek

 Zajímalo by vás ještě něco dalšího? Přečtěte si fakta a mýty o testosteronu. Blížíte se k polovině svého života a obáváte se, kdy přijde mužský přechod? Nedostatek testosteronu a andropauza se týkají každého muže, ale není čeho se bát. Většinu projevů jde zmírnit. A konec konců, každý muž to zvládnul.

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora mužnosti
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se