Doplněk stravy

Fakta a mýty o testosteronu

V posledních letech se pozornost společnosti, a to nejen té mužské části, zaměřila na slovo testosteron a začala ho skloňovat ve všech pádech. Co ale testosteron pro naše tělo znamená, kde se bere, proč ho potřebujeme a jaké informace o něm jsou mýty? Chcete znát pravdu? Pak pokračujte ve čtení a nechte se vědou přesvědčit, že i ve Vás žije možná pár polopravd.

Fakta a mýty o testosteronu

Co je testosteron a na co všechno má vliv? 

 

Testosteron je u mužů hlavní hormonální steroidní hormon a jeho účinky se do nás promítají v několika směrech. 

Objevuje se v nás v podstatě již u samého zrodu plodu, kdy spermie proniknuvší do vajíčka s nadvládou chromozomu Y, určujícího právě pohlaví dítěte, tedy chlapce, má stejnou hladinu testosteronu v sedmém týdnu jako ve věku dospívání – v pubertě. Neuvěřitelné, že?


Proč jsme méně empatičtí než ženy?

Testosteron nedefinuje jen pohlaví plodu, ale v oblastech mozku formuje nervová zakončení a přímo snižuje počet elektrických přenosů mezi pravou a levou hemisférou. Výhodou je, že jako muži máme větší sklon vynikat v matematice či přírodovědě. Nevýhodou, ale spíše pro ženy, je naopak to, že jsme méně empatičtí. Věda nám alespoň dala nějaké razítko a nám samotným určité vysvětlení, proč ženy někdy nechápeme. 


Háro až na paty

Testosteron je stavitelem všeho, co na sobě jako muži považujeme za velmi důležité a co nás v pubertě od žen výrazně odlišuje. Tzv. Adamovo jablko, tedy ohryzek, je jasný rys a návod, jak vždy neomylně odhalíte muže převlečeného za ženu. 

V pubertě nás testosteron obaluje chmýřím později přecházejícím ve vous a jiná ochlupení a především má za následek naši sexuální touhu, erekci a produkci spermií. 

Možná vás překvapí, že testosteron pomáhá udržet normální krevní obraz, ovlivňuje sílu kostí, svalovou hmotu a především i Vaši náladu. 


Co všechno ovlivňuje hladinu testosteronu? 

Pokud byste ho na sobě chtěli měřit, pak vaše tělo bude vykazovat odlišné hodnoty i v průběhu jediného dne. Samotným faktorem ovlivňujícím vaši hladinu může být už jen nedostatek spánku. Denní hladina může klesnout i o 15 %, pokud si nedopřejete více jak 5 hodin. Největší úbytek ale obecně nastává u mužů ve věku kolem 30 roků věku. Následně ubývá každý rok nemilosrdně až

o 2 %. 

Pravda a mýty 

Nepravda: Nadměrná hladina testosteronu zapříčiňuje u člověka nekontrolovatelnou agresivitu. 

Pravda: Ve skutečnosti muži bývají náladovější a více znepokojení naopak s nižší hladinou testosteronu. Existují i důkazy, které naznačují, že naopak léčba testosteronem může snížit negativní pocity. 


Nepravda: Vysoká hladina testosteronu způsobuje u mužů plešatost. 

Pravda: Plešatost není známkou mužnosti a není spojena s vysokou hladinou testosteronu. Jedná se především o genovou dědičnost. 

 

Jak se tedy bránit proti nízké hladině testosteronu? 

Nízká hladina testosteronu není nikterak nebezpečná, ale řekněme, že život jedince s ní nese jistá negativa. 

Horem dolem se budete dočítat o potřebě navýšení této hormonální hladiny, kterou Vám doporučíme i my. Známe totiž onen rozdíl před a po. 

Jaký produkt si vybrat? 

Pokud budete hledat produkty, které slibují řešení Vaší hladiny testosteronu, dbejte prosím v první řadě o své zdraví, tedy o kvalitu takových doplňků. Ujistěte se, že přípravky splňují náročná kritéria na zdravotní tvrzení, která mají v první řadě chránit vaše zdraví. 

Naše potravinové doplňky jsou ryze přírodní a jsou ověřeny miliony uživateli ve 12 zemích. Jen v ČR jej užívá na 400.000 uživatelů. To je jistě číslo, které Vás přesvědčí, že jste našli bezpečný produkt, který hledáte. 

Zdroj: dne 04.06.2020, web: https://blogs.webmd.com/mens-health/20190730/testosterone-debunking-the-myths

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora mužnosti
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se