Doplněk stravy

Jak doplnit vitamín B12, a co má v těle na starost?

Jeho druhý název je kobalamin. Podílí se na tvorbě červených krvinek, a pro život je nezbytný. O pár řádků níže se dozvíte všechno důležité včetně toho, jak doplnit vitamín B12 přirozenou formou.

Jak doplnit vitamín B12, a co má v těle na starost?

Vitamín B není jen jeden

To je důležité ujasnit si hned na začátku. Ačkoli většinou mluvíme prostě jen o vitamínu B, ve skutečnosti existuje celá skupina vitamínů B. Poznáte je právě podle čísla za písmenem, a obvykle mají ještě svůj další název. Proč je důležité tohle vědět? Každý vitamín B nám slouží trochu jinak, a má i jiné zdroje. Dnes se podíváme do detailu na kobalamin – vitamín B12.

Vitamín B12:

  • se podílí na tvorbě červených krvinek a pomáhá jim s distribucí kyslíku
  • je nezbytný pro normální funkci nervové soustavy
  • podílí se na normální psychické činnosti a pomáhá proti únavě a vyčerpání

Jak doplnit vitamín B12? Hlavně živočišnými produkty

Velký zdroj vitamínu B12 představuje maso (vč. ryb) a vnitřnosti. Hned potom jsou to ostatní živočišné zdroje – vajíčka, mléčné výrobky, pokud možno v co nejlepší kvalitě.

Velký zdroj vitamínu B12 představuje maso

Rostlinné zdroje vitamínu B12 jsou hodně diskutované a odborníci se neshodují na tom, jak spolehlivé jsou. Jednak se doporučuje fermentovaná zelenina a kysané zelí. Dalším tipem je chlorela, spirulina, nori a jiné řasy. I když budeme optimisti a budeme věřit tomu, že jde o dobrý zdroj vitamínu B12, musíme uvážit, jaké množství těchto potravin dokážeme denně zkonzumovat.

Chlorela, spirulina, nori a jiné řasy jsou bohaté na vitamín B12

Vegetariánům může vitamín B12 chybět

Výše uvedené rostlinné zdroje vitamínu B12 jsou sice chutné, ale není v silách běžného smrtelníka denně konzumovat řasy či kysané zelí v adekvátním množství. Většinu vitamínu čerpají osoby bez dietních omezení právě z masa. To je problém u těch, kteří ho nejedí. Vegani a vegetariáni by rozhodně měli vitamín B12 doplňovat formou výživových doplňků! Je to však dobré rozhodnutí pro každého z nás, protože tento vitamín je velice prospěšný.

 

Zajímavost z historie: kdo objevil vitamín B12?
V roce 1926 byl tento typ vitamínu B objeven jako součást velké věci: pomohl vyléčit doposud nevyléčitelnou nemoc – chudokrevnost. A léčba to byla vskutku jednoduchá, protože spočívala v konzumaci jater. O pár let později si tento objev zasloužil Nobelovu cenu!
 
ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora mužnosti
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se