Doplněk stravy

Vitamíny pro muže – zaměřte se na vitamín B a C

Většině z nás, když se řekne vitamín, se vybaví známé céčko. Zamýšleli jste se někdy nad tím, co je to vlastně vitamín, kde se bere a k čemu slouží? A co takhle vitamíny pro muže? Na co by se měli zaměřit pánové, aby podpořili své mužské zdraví?

Vitamíny pro muže – zaměřte se na vitamín B a C

Co je to vlastně vitamín?

Vitamíny jsou skupinou látek nezbytnou pro život. Až na pár výjimek si je naše tělo nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme našemu organismu dodávat ve stravě. V našem imunitním systému jsou vitamíny nezastupitelné a bez nich naše tělo nedokáže samo sebe ochránit před vnějšími škodlivinami.

V roce 1912 objevil ve slupce rýže vitamín B1 polský biochemik Kazimierz Funk. Právě on navrhl název vitamín, a to složením latinských slov vitae a amine – „životně důležité aminy“. Ačkoliv se později zjistilo, že nejde o aminy, název se ujal. Do dnešní doby známe 13 základních typů vitamínů, přičemž každý z nich má svou nenahraditelnou funkci. 

Dá se říct, že díky zdravému životnímu stylu, dostatku pohybu, spánku a vitamínů získáme klíč ke spokojenému životu. 

Vitamíny pro muže - ilustrační obrázek

Proč je důležité rozlišovat vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích?

Protože díky tomu budeme vědět, jak je nejlépe konzumovat.

Ke správnému vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích jsou logicky nezbytné tuky. Takže pokud je ve stravě významně omezíme, připravíme naše tělo i o část vitamínů. I to je důvod, proč se do zeleninového salátu dává zálivka s olejem – abychom získali maximum živin.
Na druhou stranu vitamíny rozpustné v tucích se také mohou v těle hromadit a lze se jimi předávkovat. Patří k nim vitamíny A, D, E a vitamín K. 

Vitamíny rozpustné ve vodě jsou naopak snadno absorbované, a pokud jich má naše tělo přebytek, snadno je vyloučí močí. Nemohou se tak hromadit a působit toxicky. Jelikož zásobu těchto vitamínů máme v těle zhruba na týden, je důležité je pravidelně doplňovat. 

Mezi zástupce vitamínů rozpustných ve vodě se řadí zejména komplex vitamínů B, které zásadně přispívají k látkové výměně ve svalech a tkáních nervů.

Právě Béčka jsou snad nejpotřebnější vitamíny pro muže, zejména pak B3, B6 a B12. 

Dalším důležitým ve vodě rozpustným vitamínem je proslulý vitamín C (kyselina askorbová). Ten napomáhá při trávení živin, udržuje vitální naše vazivo a chrupavky a významně podporuje naši imunitu. Málokdo ví, že vitamín C je potřebný pro kosti a svaly, což ocení zejména muži, kteří sportují. Pánové, pokud kouříte, nebo jste dlouhodobě nemocní či nachlazení, věnujte příjmu vitamínu C více pozornosti. V těchto případech se Céčka spotřebovává víc, takže je dobré zvýšit příjem. 

Nedostatek a nadbytek vitamínů?

Ať tak, či tak, panovat by měla především rovnováha. Nedostatek vitamínů pro muže se může projevit poruchou určitých funkcí organismu. Dle toho, který vitamín nám chybí, můžeme pozorovat například neurologické poruchy, únavu, vyčerpání, projevy na kůži, nebo sklon k nachlazení. Kdysi dávno trpěli především námořníci nedostatkem vitamínu C a rozšířené tak byly známé kurděje. V dnešní době i díky pravidelnému přísunu ovoce a zeleniny tato nemoc v podstatě vymizela. 
 
 

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora mužnosti
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se