Doplněk stravy

I muži mohou být v přechodu - klesající testosteron a andropauza

Velmi často se hovoří o ženské menopauze, což je tzv. ženský přechod, ale méně často je zmiňována mužská andropauza. Období, během kterého se mužské tělo začíná nejen viditelně měnit. Jedná se o mužský přechod, který doprovází a zároveň způsobuje pokles pohlavního hormonu, tedy testosteronu.

I muži mohou být v přechodu - klesající testosteron a andropauza

Jak zpozorovat mužský přechod?

Muži jsou během přechodu často bez energie a velmi unavení, objevovat se můžou návaly horka a nadměrné pocení. V souvislosti s úbytkem testosteronu se snižuje také libido, objevují se problémy s erekcí, a to vše se odráží na sníženém sebevědomí, které pak doprovází další psychické problémy, v rámci kterých se mohou vyskytovat i deprese, problémy s pamětí a koncentrací. 

Andropauzu však doprovází i řada dalších problémů a navenek patrných projevů

Muži ztrácejí svalovou hmotu a oproti tomu dochází k většímu ukládání tuků a vzniku tzv. “pivního bříška”. Jde o to, že s úbytkem testosteronu vázne svalová regenerace a dochází k útlumu tvorby svalové hmoty. V těle svalová tkáň působí jako spalovač kalorií a s jejím úbytkem by měl klesnout i energetický příjem. Pokud k tomu nedojde, dochází k tloustnutí, které pak způsobuje celou řadu dalších problémů a onemocnění (ateroskleróza, onemocnění cév a srdce apod.)

V rámci mužského přechodu dochází k řídnutí vlasů i vousů, ale i dalšího tělesného ochlupení. Změny se dotýkají i samotné pokožky, která se rychleji vysušuje, ztenčuje a je tak více náchylná ke tvorbě vrásek. Celý proces může dojít až do té fáze, že v těle mužů začne přebývat estrogen, kvůli kterému se mohou zvětšit prsní žlázy.

Výše zmíněné příznaky a projevy zní skoro jako z hororu a svědčí o tom, že během andropauzy se donedávna silní, charismatičtí a ambiciózní muži mohou změnit k nepoznání. Jedná se vlastně o jakousi obrácenou pubertu, během které je hladina testosteronu na špici a muži mají hrubší hlas, svalovou hmotu naberou jen když na činky pomyslí a na sex mají chuť téměř pořád.

Změny mohou začít pozvolna

Nenechte se zmást. Andropauza se může objevovat pozvolna, což je jeden ze zásadních rozdílů u přechodu mužů a žen. U žen je pokles hladiny pohlavních hormonů docela rapidní a probíhá v ne tak dlouhém časovém horizontu. U mužů je úbytek testosteronu pozvolný a trvá klidně i několik let, přičemž celý proces může začít již ve třiceti letech. A i když to nemusí být zrovna váš případ, je nejlepší se úbytkem testosteronu zabývat alespoň preventivně již po třicítce a co nejvíce všechny projevy andropauzy oddálit.

Nezrychlujte, oddalujte

Existují věci, které mužský přechod urychlují. Velkou měrou na něj působí špatný životní styl, který je doprovázen stresem, přílišnou konzumací alkoholu, téměř nulovou fyzickou aktivitou, obezitou, chronickými nemocemi a nedostatkem odpočinku a kvalitního spánku. Muži často na tyto projevy a zásady nedbají a některým příznakům vůbec nevěnují pozornost, jelikož si myslí, že se objevují přirozeně s tím, jak stárnou.

Přesně opačnými činnostmi, tedy omezením kouření, vyšší fyzickou aktivitou, snížením nadváhy, omezením tučné stravy a alkoholu, které by mělo být nahrazeno pestrou a vyváženou stravou, jež je bohatá na vitamíny a minerály, ale také dostatkem kvalitního a ničím nerušeného spánku (tělo totiž testosteron tvoří hlavně v noci a brzkých ranních hodinách, tedy ve fázi hlubokého spánku) lze pokles hladiny testosteronu zastavit, a dokonce jeho hladinu i zvýšit.

Jednou z nejúčinnějších zbraní jsou též potravinové doplňky, které zastavují úbytek a zajistí doplnění hladinu testosteronu. Slouží tak jako další výborná součást prevence, která by však měla být kombinována i s výše zmiňovaným zdravým životním stylem. Soustředit byste se měli na doplňky stravy, které obsahují přírodní látky. Jejich pravidelné užívání vám pomůže před andropauzou utéct.

Mladší pochopitelně nikdy nebudete, ale můžete žít život takový, který vás bavil.

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora mužnosti
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se