K čemu potřebujete hořčík?
Je skutečně velice všestranný. První oblastí je pohybový aparát – hořčík je uložen v kostech a zubech, a potřebují ho i svaly. Podílí se na správné činnosti nervové soustavy. Z toho důvodu je hodně důležitý v období růstu a vývinu, u seniorů, kterým kvalita pohybového aparátu klesá, ale také pro osoby, které mají hodně fyzické aktivity nebo stresu. V takových chvílích totiž tělo potřebuje více hořčíku.
Hořčík ale také snižuje míru vyčerpání a únavy, a podílí se na našem duševním zdraví. Ať už dáte přednost minerálce s vysokým obsahem hořčíku, potravinám nebo doplňkům stravy, buďte si jisti, že pro sebe děláte skvělou věc!
Hořčík snižuje míru vyčerpání a únavy
Pojďme si představit suroviny na vaření, které oceníte nejen pro vysoký obsah hořčíku.
Potraviny bohaté na hořčík, které byste měli jíst častěji:
Luštěniny
Jsou levné, skvěle skladovatelné a trvanlivé, dobře zasytí, a kromě hořčíku obsahují spoustu bílkovin a vlákniny. Potřebujete ještě víc důvodů, proč je konzumovat častěji?
Na výběr jsou nejrůznější druhy luštěnin, a rozhodně doporučujeme kupovat ty neloupané. Právě ve slupce se ukrývají cenné živiny.
Uvařte si samotné luštěniny do zásoby v lednici. Pak už stačí přidat hrst do polévky, rozmixovat je na pomazánku, nebo z nich připravit chutný salát. Když je budete mít takhle připravené předem, bude mnohem jednodušší je používat!
Mandle
Opět je fajn, když je jíte i se slupkou. Vedle hořčíku jsou bohaté i na vápník. Oba minerály jsou zodpovědné za kvalitu kostí a zubů. Vyzkoušet můžete i produkty z mandlí, jako je mandlové mléko nebo mandlová pasta.
Pro maximum vitamínů a minerálů ale konzumujte celé mandle, nijak nezpracované.
Mandličky přihoďte hned při snídani do jogurtu, cereálií, nebo kaše. Jsou ale vynikající i naslano! Krásně křupou v zeleninovém salátu a jsou chytrou svačinkou na cesty, protože zvládnou i celodenní výlet v teplém počasí bez úhony.
Tuňák
Tuňák v konzervě je pro mnohé z nás jídlem poslední záchrany. Ve spíži vydrží hodně dlouho, a nepotřebuje být ve chladu. Věděli jste, že ryby bychom měli konzumovat třikrát týdně? Nejen kvůli hořčíku, ale také pro cenné omega-3 kyseliny. Málokdo zvládne připravovat tak často čerstvé ryby, a tuňák v konzervě je dobrou alternativou.
Dejte přednost tuňákovi ve vlastní šťávě.
Tuňák v oleji mívá horší kvalitu, a navíc ho obvykle vylijeme. Důležitý je i fakt, že jde o kalorickou bombu, zatímco tuňák ve vlastní šťávě neobsahuje přidané tuky.
Nezůstávejte jen u tuňáka v pomazánce a salátu, je skvělý i pro tepelnou úpravu. Zkuste tuňákové kuličky, nebo těstoviny s rajčatovou omáčkou a tuňákem. Hodí se i ke zmíněným luštěninám, díky čemuž připravíte zdravé jídlo plné hořčíku!
Tyto potraviny bohaté na hořčík bychom měli mít doma stále v zásobě. Uvaříte z nich vynikající jídla pro celou rodinu, která jsou navíc výživově hodnotná!