Doplněk stravy

Co dělat při ztrátě svalové hmoty? Myslete na příjem bílkovin

Dlouhodobá indispozice, věk či sedavé zaměstnání – v takových chvílích svaly rychle ochabnou. Co dělat při ztrátě svalové hmoty a jaké živiny doplnit se dozvíte v tomto článku.

Co dělat při ztrátě svalové hmoty? Myslete na příjem bílkovin

Proč nám svaly ochabují?

Když se něco nepoužívá, tak to postupně ztrácí funkci, a přesně to je případ našich svalů. Postupně ztrácejí na objemu i na síle a pohyb je rázem čím dál obtížnější. Dobré svaly zkrátka potřebujeme k běžnému životu. 

Vliv má nedostatek aktivity – hodně času trávíme na gauči, za pracovním stolem, a nebo třeba v důsledku nemoci na lůžku. Kromě toho je to také jídelníček chudý na bílkoviny – stavební hmotu svalů.

Co dělat při ztrátě svalové hmoty? Čtěte dál!

Bez pohybu to nepůjde

Mít dostatek fyzické aktivity je bodem č.1, co dělat při ztrátě svalové hmoty. Svalová vlákna se musí pohybem ,,podráždit´´ aby se začala posilovat. Rozhodně tu nemáme na mysli zvedání činek, to není pro každého. Pro budování svalové hmoty jsou dobré i procházky, ideálně s hůlkami, aby se zapojily také ruce. Skvělé je plavání, které protáhne i zádové svalstvo. Samozřejmě jízda na kole a veškeré další sporty. 

Za sport se dá považovat i aktivní a pravidelná práce na zahrádce. Nemusíte se bát, že svaly posílíte pouze ve fitness centru.

Jezte dostatek bílkovin

Bez nich to nepůjde. Proteiny, neboli bílkoviny, jsou tou nejzákladnější živinou pro budování svalové hmoty. Dá se říct, že většina lidí jich má nedostatek. Naše jídelníčky jsou založené hlavně na sacharidech a tucích, což je škoda. Především senioři se často odbydou pečivem a na bílkoviny zapomínají (nebo na ně nemívají chuť).

Bílkoviny, to není jenom maso. Každý den byste si měli dopřát mléčné výrobky (tvarohy, netučné a méně slané sýry), vajíčka a také luštěniny. Díky bílkovinám budete mít více energie a vaše svaly budou mít dostatečné množství paliva. 

Co dělat při ztrátě svalové hmoty? Myslete na příjem bílkovin - ilustrační obrázek

Svaly potřebují hořčík

Pokud bychom museli vyjmenovat jediný prvek, který je dobré užívat na svaly, bude to hořčík. Podílí se také na kvalitě kostí a podporuje nervovou soustavu, takže váš pohybový aparát bude za hořčík jedině vděčný. Magnézium tvoří šikovnou dvojku s vápníkem a doporučit můžeme i zinek. 

S vitamíny je to jednoduché: potřebujeme je všechny, ale vypíchneme hlavně vitamíny skupiny B a vitamín D

 

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora mužnosti
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se