Doplněk stravy

Co obsahuje vitamín B? Naplňte lednici masem a vnitřnostmi!

Věděli jste, že vitamínů B existuje celá řada? Přečtěte si, v čem nám prospívají a co obsahuje vitamín B z běžných potravin.

Co obsahuje vitamín B? Naplňte lednici masem a vnitřnostmi!

Kolik vitamínů B vlastně známe?

Většinou jednoduše mluvíme o vitamínu B a přitom netušíme, že jde ve skutečnosti o celou skupinu vitamínů a každý z nich nám prospívá jinak. I jejich zdroje jsou odlišné. Pojďme si udělat stručný přehled:

Vitamín B1 je také thiamin a najdeme ho v celozrnných obilovinách či pivovarských kvasnicích. Příznivě působí proti únavě. Pozor – během stresu jeho spotřeba stoupá!

Vitamín B2 nebo také riboflavin je obsažen ve vnitřnostech, vepřovém a hovězím mase. Vegetariáni by ho měli doplňovat jinou formou.

Vitamín B3 či niacin je např. ve vejcích, luštěninách, nebo třeba v tuňákovi. Potřebujeme ho pro tvorbu červených krvinek a má vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Vitamín B5 – kyselina pantothenová má také hlavní zdroj v mase a vnitřnostech. Napomáhá našemu metabolismu a je potřebná pro nervovou soustavu.

Vitamín B6, čili pyridoxin najdeme v makrele, droždí, vnitřnostech a obilovinách. Vitamín B6 je dobré doplňovat společně s hořčíkem. 

Vitamín B7, nebo biotin ocení především ženy, neboť pečuje o kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Je ve žloutcích nebo ořeších, ale také v droždí

Vitamín B9 – kyselina listová je nesmírně důležitá pro vyvíjející se plod. Měly by ji užívat všechny těhotné ženy. Ačkoli se nachází v zelené a listové zelenině, je obtížné doplnit touto cestou potřebné množství.

Vitamín B12, tedy kobalamin, najdeme opět převážně v živočišných produktech jako je maso, vejce a mléčné výrobky. Podílí se na správné krvetvorbě.

Druhy vitalmínů B - ilustrace

Vitamíny skupiny B a jejich vliv na mužské zdraví

Najdeme je v mnoha doplňcích stravy a je to dobře. Vitamín B totiž hraje pro muže důležitou roli. Pomáhá hlavně bojovat se stresem a je výborný proti únavě a vyčerpání. Prakticky všechny vitamíny skupiny B mají vliv na nervovou soustavu a tedy i duševní zdraví. 

Které z nich by měli muži doplňovat ze všeho nejvíc? Je to vitamín B3, B6 a B12.

Shrnutí

Z toho, co obsahuje vitamín B, bychom vyzdvihli vnitřnosti. Jde o nedoceněnou potravinu, která má mnoho živin. Bohužel se na našich talířích objevuje jen málo. Ve vnitřnostech, případně mase najdeme většinu vitamínů skupiny B a proto by měli vegani a vegetariáni pamatovat na to, že by měli Béčko doplňovat i jinak

 

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora mužnosti
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se