Doplněk stravy

Zdroje vitamínu B – opomíjené, ale přesto důležité

Víte, že béčko není jen jedno? Pod tímto výrazem najdeme hned několik vitamínů B, z nichž každý je prospěšný trochu jinak. Prozradíme vám také, kde najít ty nejlepší zdroje vitamínu B.

Zdroje vitamínu B – opomíjené, ale přesto důležité

Béčko jak ho (možná) neznáte

Vitamínů B existuje hned několik. V doplňcích stravy je najdete většinou pospolu, protože se navzájem skvěle doplňují.

Dáváte-li raději přednost spíše přirozenému doplňování vitamínů a minerálů z pestré stravy, měli byste vědět, že jsou tu různé zdroje vitamínu B.

1. Riboflavin jako B2

Tento vitamín B se hojně používá v potravinářství zejména jako přírodní zdroj žlutého či oranžového barviva. Působí jako antioxidant, přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a k normální činnosti nervové soustavy. Najdete ho zejména v játrech, mléčných výrobcích nebo třeba špenátu a mandlích.

2. Tajemný niacin alias B3

Zaslechli jste pojem niacin? Právě takto se nazývá vitamín B3. Je důležitý pro normální stav sliznic i pokožky, a proto ho ocení nejen ženy, ale i muži. Že máte právě tohoto béčka nedostatek zjistíte celkem snadno. Často se projevuje vyrážkou nebo flíčky na pokožce nebo v dutině ústní. Přirozené zdroje vitamínu B 3 jsou tučné ryby a vnitřnosti. 

3. B6 a B12 pro klidnou hlavu

Tyto dvě béčka jsou prospěšné zejména pro ty, kteří se cítí unavení a mají „těžkou“ hlavu. B6 se jindy označuje jako pyridoxin a je skvělým doplňkem stravy. Najdete ho například v hovězím, pistáciích nebo avokádu. Sportovci, zbystřete, B12 má vliv na fungování L-karnitinu, který pomáhá spalovat tuky v našem těle. A pokud se sejde dvojka jako je L-karnitin a B12, celý proces je mnohem efektivnější. Toto béčko také přispívá k normální funkci imunitního systému a také tvorbě červených krvinek.

Proč byste je měli brát zrovna vy?

Kdybychom měli shrnout to nejdůležitější na konec, tak to je jednoznačně fakt, že béčko prospívá pokožce, sliznicím, nervové soustavě a v neposlední řadě podporuje energetický metabolismus. 

Doplnit jej můžete snadno ze stravy. Pokud se vám při pomyšlení na játrovou omáčku dělá mdlo, můžete si oddychnout. Skvělou alternativou (i pro vegetariány a vegany) jsou například celozrnné obiloviny a výrobky z nich, které jsou na vitamín B opravdu bohaté. Spolehlivé zdroje vitamínu B jsou pak výživové doplňky, díky kterým vitamín B doplníte snadno.
 

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora mužnosti
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se